اسماعیل زارعیکوشا که پریروز به تخریب و اتهامزنی یک رسانه به تندی تاخته بود، دیروز با زیرکی به تلاش یک نماینده برای حاشیهسازی بیاعتنایی کرد؛ آری، گاهی باید آنان را که لاف کرامت میزنند متنبه کرد!
استاندار کردستان، دو روز قبل، در جلسه شورای مسکن استان، به شیوهای بیسابقه و بدون نام بردن از کسی، اقدامات شخصی را که قبلاً استاندار کردستان بوده نکوهش کرد و از اتهامزنی و تخریب شخصی سخن به میان آورد که به تعبیر وی «تحت حمایت و با عنوان نهادهای مقدس انقلابی، رسانهای در اختیار گرفته است».
اسماعیل زارعیکوشا در جلسه مذکور اظهار کرد: «یک مدیر میخواهد جابجا شود، پانصد نفر از چهارگوشه کشور ورود میکنند! معلوم نیست چکاره این استان است؟ در یک گوشه نشسته، روزی در این استان استاندار بوده، میخواهد در همه جزئیات این استان دخالت کند؛ این [کار] چوب لای چرخ استان گذاشتن است؛ ما خودمان به اندازه کافی مشکل داریم؛ هرکسی از هر گوشهای برای خودش اظهارنظر میکند؛ آن آقا رفته تحت حمایت و با عنوان نهادهای مقدس انقلابی، رسانهای در اختیار گرفته و در طول دو سال گذشته، هر چقدر که خواسته و تا توانسته پیچ و مهره مجموعه مدیریتی در استان را شل کرده، تا توانسته اتهام زده، تا توانسته تخریب کرده، در اغتشاشات هم بیکفایتیاش ثابت شده، امروز هم به هر چیزی ورود میکند؛ ما که گوشمان به این حرفها بدهکار نیست؛ اگر قرار باشد من با مردم این استان سخن بگویم خیلیها دیگر رویشان نمیشود پایشان را در این استان بگذارند؛ اگر قرار باشد من بگویم چه کسانی دارند چه کارهایی انجام میدهند آن وقت خیلیها باید بروند و دنبال جایی بگردند؛ ما وقتمان را صرف این حرفها نکردهایم چون وظیفه بزرگی بر عهده داریم؛ خواهش من این است؛، مدیران کارتان را به سلامت انجام دهید، با شجاعت و شهامت».
استانداری که به نرمخویی شهره است این بار با تندی زبان به سخن گشود؛ البته وی هدفش از بیان آن سخنان را دعوت مدیران منصوبش به انجام شجاعانه وظیفه و پرهیز از توجه به حواشی عنوان و اعلام کرد که گوشش بدهکار آنچه گفته شد نیست.
نیست از بدگویی نامهربانانم غمی
رفت مدتها که من زین یاوهگوییها کرم!
این سخنان استاندار کردستان قطعاً با اقبال افکار عمومی مواجه خواهد شد هرچند به زعم راقم این سطور، صرف به زبان آوردن این اظهارات شاید در کوتاه مدت تأثیرگذار باشد اما در دراز مدت نمیتوان به تأثیر آن دل خوش کرد؛ شاید لازم باشد نماینده عالی دولت در کردستان کمی شفافتر با مردم سخن بگوید؛ آقای استاندار! دیگر مماشات و تسامح در برابر ستمکاری که کردار و یا گفتارش «چوب لای چرخ استان گذاشتن» باشد، رویکردی مناسب نیست؛ با مردم کردستان سخن بگویید...
مبخشای بر هر کجا ظالمی است
که رحمت بر او جور بر عالمی است
جفاپیشگان را بده سر به باد
ستم بر ستم پیشه عدل است و داد
در روزگاری که رسانه منتقد و قلم شرافتمند به دلیل ضعف اقتصادی مهجور افتاده، محل ارتزاق رسانهای که به تعبیر رئیس شورای تأمین استان کردستان، تا توانسته اتهام زده، تا توانسته تخریب کرده و در اغتشاشات هم بیکفایتیاش ثابت شده، چرا نباید روشن شود؟ ای کاش آقای استاندار یک بار برای همیشه تکلیف را در این استان روشن میکرد تا خیلیها بروند و دنبال جایی بگردند!
سخن به درازا کشید؛ بد نیست اشارهای هم به بخشی از ماوقع جلسه دیروز شورای برنامهریزی استان داشته باشیم.
«سیدمهدی فرشادان»، نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران، در جلسه مذکور به گونهای سخن بر زبان آورد که صاحب این قلم منتظر ترکیدن بغض جناب نماینده در همان جلسه و خدای ناکرده شیون و مویه او بود، که خوشبختانه کار به آنجا نرسید!
«فرشادان» به انتصاب انجام شده هم اشاره کرد و گفت: «امیدوارم «محمدی» هم نیرو و مدیر واسط نباشد؛ انشاءالله که کار برنامه و بودجه استان به ایشان ختم شود و سرپرستی به مدیرکل تبدیل شود و افراد دیگری که اسامی آنها روزانه رد و بدل میشود، صحت نداشته باشد».
جناب نماینده عضو کمیسیون برنامه و بودجه و ادوار متعدد کمیسیون تلفیق مجلس! اولاً «برنامه و بودجه» نیست و «مدیریت و برنامهریزی» است! دوماً کسی که در این سازمان مدیریت میکند «مدیرکل» نیست و «رئیس» است! مزید استحضار عرض کردم؛ پوزش میخواهم؛ هدف تنها این بود که مبادا جایی دیگر این عناوین ابتدایی را هم جابجا بگویید و خدای ناکرده اسباب تمسخر موکلانتان را توسط مستمعان فراهم نمایید.
اگر کسی انتظار دارد استاندار کردستان به این اظهارات تحریکآمیز پاسخی داده باشد باید بداند که در جلسه یادشده هرگز چنین اتفاقی روی نداد.
«جیدو کریشنا مورتی» نویسنده و متفکر هندیتبار در کتاب «رهایی از دانستگی» میگوید: «درک امری آنی است، درک از طریق زمان محقق نمیگردد، درک حاصل جستجو، کاوش، تمنا و طلب مدام نیست، یا آنرا به تمامیت و کامل در یک چشم بر هم زدن میبینید یا به هیچ عنوان نمیبینید».
اسماعیل زارعیکوشا، در یک آن درک کرد که پاسخ دادن به «فرشادان» دقیقاً بازی در زمین این نماینده و دو فرد دیگر است؛ اولی، همان شخصی که «در یک گوشه نشسته، روزی در این استان استاندار بوده، میخواهد در همه جزئیات این استان دخالت کند» و دومی «آن آقا رفته تحت حمایت و با عنوان نهادهای مقدس انقلابی، رسانهای در اختیار گرفته و در طول دو سال گذشته، هر چقدر که خواسته و تا توانسته پیچ و مهره مجموعه مدیریتی در استان را شل کرده، تا توانسته اتهام زده، تا توانسته تخریب کرده، در اغتشاشات هم بیکفایتیاش ثابت شده»؛ وارد نشدن استاندار به زمین بازی نماینده بهترین کار ممکن در شرایط فعلی استان بود.
البته «زارعیکوشا» در جایی دیگر به شبههافکنی «فرشادان» پاسخ قاطع و روشن هم داد؛ آنجا که این نماینده در باب حقوقات معادن گفت: انشاءالله امسال بر خلاف سالهای قبل حقوقات معادن به خزانه واریز و از خزانه توزیع شود نه بر اساس یک صورتجلسه» که پاسخ گرفت: آن مصداق مربوط به دوره ما نیست، در دوره ما چنین اتفاقی نیافتاده است؛ در دوره ما هیچ حقوق مالکانه، حقوق دولتی بدون اینکه واریز به خزانه شود در جایی هزینه نشده است.
القصه؛ با افزایش گسترده اختیارات استانداران در جلسه اخیر هیئت دولت و طبق اخباری موثق که حاکی از تغییرات مدیریتی دیگری در آینده نزدیک در استان است، کردستان وارد شرایط مدیریتی تازهای شده و برخی واکنشها، نباید برای نماینده عالی دولت سیزدهم در کردستان دور از انتظار باشد؛ سعدی علیهالرحمه در حکایت نخست باب اول گلستان میفرماید: «اذا یئِسَ الانسانُ طالَ لِسانُهُ» (هنگامی که انسان ناامید شود زبان درازی میکند)؛ بیاعتنایی به زباندرازیها بهترین کاری است که «زارعیکوشا» میتواند انجام دهد.