تیم اقتصادی بدون فرمانده دولت در کردستان و تهدید «سندرم قورباغه آب‌پز»
استاندار کردستان با وجود گذشت نزدیک به 5 ماه از انتصابش، هنوز نتوانسته معاون اقتصادی خود را برگزیند؛ تعلل در تعیین فرمانده تیم اقتصادی دولت در استان، تهدید «سندرم قورباغه آب‌پز» را در ذهن مجسم می‌کند.
«اسماعیل زارعی‌کوشا» آبان‌ 1400 استاندار استانی شد که در حوزه اقتصادی با وجود ظرفیت‌های فراوان مبتلا به مشکلاتی متعدد شده و بخش اعظم مشکلات هم شوربختانه نتیجه تصمیمات غلط مدیریتی در گذشته است.
 
نگاهی به راهبرد کلی دولت سیزدهم، این انتظار را در میان ناظران امور کردستان ایجاد کرده بود که با آغاز بکار نماینده عالی این دولت در استان، حل مشکلات اقتصادی، در عمل و نه به صورت شعاری، اولویت نخست باشد اما در همان قدم‌های نخستِ چینش تیم اقتصادی استان معلوم شد که ریل‌گذاری اقتصادی نامتعارف بوده و تیم اقتصادی در کردستان میل به بیراهه رفتن دارد.
 
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری، علی‌القاعده باید فرمانده و برنامه‌ریز اصلی امور اقتصادی در استان باشد، غیر از این است؟! انتظار معقول هم پس از انتصاب استاندار جدید آن بود که وی فردی با برنامه مشخص را به عنوان معاون اقتصادی منصوب و آن معاون هم کسانی را که بتوانند خود را با برنامه وی تطبیق دهند به عنوان گزینه‌های تصدی مدیریت سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی اقتصادی، به استاندار معرفی کند تا پس از طی پروسه قانونی لازم عهده‌دار مسئولیت شوند، چیزی شبیه به روندی که در معاونت سیاسی، امنیتی، برای تعیین فرمانداران طی می‌شود.
 
اما آنچه در دولت سیزدهم در کردستان برای چیدمان تیم اقتصادی اتفاق افتاد روندی غیرحرفه‌ای بود که خسارت‌بار بودن رویکرد اتخاذ شده در آینده ثابت خواهد شد؛  فقدان هماهنگی و ایده مشخص در چیدمان تیم اقتصادی دولت در کردستان کاملاً روشن است و به نظر می‌رسد این چیدمان فاقد یک الگوی مشخص در بحث اقتصاد است؛ انتصاب رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان هم بدون اخذ نظر موافق استاندار، خود حکایت قابل تأمل دیگری است که تبعات منفی آن، در آینده خود را نشان خواهد داد.
 
یک نکته دیگر هم نباید در این بین مغفول بماند؛ بحث اقتصاد در مملکت ما هرگاه به میان بیاید موضوع عملکرد بانک‌ها پای ثابت مسئله است؛ سکان هدایت تیم اقتصادی دولت سیزدهم در کردستان 8 ماه پس از روی کار آمدن این دولت و 5 ماه پس از تعیین استاندار هنوز در دستان نورچشمی معاون اقتصادی استانداران دولت‌های یازدهم و دوازدهم در کردستان است و یکی از وظایف او هم لابد نظارت بر عملکرد بانک‌ها و حداقل احصاء میزان همراهی آنها با برنامه‌های دولت است! هیهات... به گمان صاحب این قلم، اگر استاندار جوان کردستان، روزی تنها چند لحظه، به عملکرد بانک‌ها و آنچه این بنگاه‌های اقتصادی منفعت‌طلب در دولت سابق در کردستان انجام داده و اکنون هم بر آن اصرار دارند و صدالبته تبحر مدیران این بانک‌ها در دور زدن مدیران کارنابلد اجرایی در حوزه اقتصادی فکر کند، خواب بر چشمانش حرام خواهد شد.
 
حالا، اگر کسی وضعیت آینده اقتصاد کردستان در دولت سیزدهم را با استناد به آنچه در این وجیزه ترسیم شد و خطراتی که این اقتصاد نیمه‌جان را تهدید می‌کند، شبیه به «سندرم قورباغه آب‌پز» عنوان کند، بیراه گفته است؟!
 
قورباغه جانوری حرام گوشت و خون سرد، از تیره دوزیستان است؛ در برخی کشورهای غیراسلامی مانند فرانسه، نوعی غذا از گوشت این حیوان طبخ می‌شود و گویا برای تلخ نشدن گوشت آن، حیوان را به صورت زنده، آب‌پز می‌کنند.
 
وقتی آشپزها قورباغه را درون قابلمه روی اجاق قرار می‌دهند آب داخل قابلمه آرام آرام گرم می‌شود، بدن قورباغه تلاش می‌کند خود را با دما انطباق دهد؛ هر قدر دما بالاتر می‌رود، قورباغه باز تلاش می‌کند که بدنش را با دمای جدید منطبق کند؛ قورباغه بدون آنکه احساس خطر کند، در آب باقی می‌ماند و پس از مدتی عضلاتش در اثر گرما سست شده و از کار می‌افتند و با مرور زمان حیوان به کلی فلج می‌شود و هنگامی که درجه حرارت به نقطه جوش می‌رسد، قورباغه تازه متوجه می‌شود که چه اتفاقی رخ داده، اما این هنگامی است که حیوان بی‌نوا پخته شده و می‌میرد.
 
اقتصاد کردستان در دولت سیزدهم وضعیتی شبیه به قورباغه این روایت معروف و قابل تأمل دارد؛ تداوم آنچه در این چند ماه شاهد آن بوده‌ایم، بی هیچ تردیدی، وضعیت اقتصادی کردستان را از آنچه هست بدتر خواهد کرد و اگر خدای ناکرده، در استان، توان یا اراده‌ای برای تصمیم‌گیری عاجل وجود ندارد، لازم است مسئله به تیم اقتصادی دولت و یا حتی شخص رئیس‌جمهور منعکس شود تا به بلاتکلیفی تیم اقتصادی دولت در کردستان پایان داده شود.
 
فرید کریمی
 
کد مطلب : 104
https://pezhvakkurdestan.ir/vdcic5az2t1au.bct.html
نام شما
آدرس ايميل شما