درختان بلوار اصلی سروآباد با روشی منسوخ هرس شدهاند؛ این روش شاید درآمدی نصیب مجری کند اما هم حیات درخت را با تهدید جدی مواجه میکند و هم از نظر زیبایی به درختانی که جان سالم به در ببرند آسیب خواهد زد.
به گزارش پژواک کردستان، درختان بلوار اصلی شهر سروآباد چندی قبل به روشی که در اصطلاح تاپینگ (Topping) گفته میشود هرس شدهاند که استفاده از این روش منسوخ مایه تعجب دوستداران محیط زیست شده است.
برگها کارخانههای غذایی یک درخت هستند و هرس به روش تاپینگ میتواند 50 تا 100 درصد تاج برگ درخت را از بین ببرد؛ از بین بردن کامل تاج به طور بالقوه میتواند درخت را گرسنه نگه دارد و مکانیسمهای مختلف بقا را تحریک کند، جوانههای خفته فعال میشوند و باعث رشد سریع شاخههای متعدد در زیر هر برش میشوند و درخت باید در اسرع وقت برگهای جدید تولید کند و اگر درختی ذخایر انرژی کافی برای این کار نداشته باشد به طور جدی ضعیف شده و ممکن است بمیرد.
درخت تنشدار با زخمهای هرس بزرگ و باز در برابر هجوم حشرات و بیماری آسیبپذیرتر است، درخت ممکن است فاقد انرژی کافی برای دفاع شیمیایی از زخمها در برابر تهاجم باشد، همچنین ترشحات شدید شیره گیاهی از محل زخمهای ناشی از هرس باعث جلب حشرات و تشدید آفت و بیماری میشود.
روش هرس تاپینگ همچنین میتواند منجر به آفتاب سوختگی شود؛ شاخههای داخل تاج درخت، هزاران برگ تولید میکنند تا نور خورشید را جذب کنند، هنگامی که برگها برداشته شوند شاخهها و تنه باقیمانده به طور ناگهانی در معرض نور و گرمای زیاد قرار میگیرند که نتیجه این امر ممکن است آفتاب سوختگی بافتهای زیر پوست باشد که این مسئله میتواند منجر به شکافتن پوست و مرگ شاخههای جوان و در نهایت پوسیدگی گردد.
هرس شدید به این شیوه، از روشهای قدیمی و منسوخ در مهندسی کشاورزی است که در سالهای اخیر اغلب به بهانه جلوگیری از آسیب به تأسیسات شهری نظیر کابلهای برق توسط پیمانکاران اداره برق که تخصص کافی در حوزه مهندسی فضای سبز و باغبانی ندارند در نقاط مختلف کشور صورت گرفته اما جالب است در تصاویر مربوط به فضای سبز شهر سروآباد چنین تهدیدی قابل مشاهده نیست با این وجود متأسفانه هرس شدید اعمال شده است؛ این نوع هرس، هزینهبر هم هست، درست است که در کوتاه مدت فروش چوب درختان هرس شده درآمدزا است ولی حالت کروی اغلب درختان شهری در اثر این نوع هرس شدید از بین رفته و درخت در اغلب مواقع شکل جاروبی نازیبایی به خود میگیرد و درخت باید با صرف هزینه بسیار، هرس فرمدهی شود و با این حال حتی با گذشت سالها هیچگاه به حالت اول باز نخواهد گشت.
با این اوصاف لازم است از شهرداری سروآباد به عنوان متولی حفظ و نگهداری فضای سبز شهری سؤال شود که هرس درختان آن شهر به شیوه غیرعلمی با دستور چه کسی انجام شده است؟ ملاک بکارگیری شیوه یادشده چه بوده است؟ و در صورت وارد شدن آسیب به درختان یادشده در درازمدت چه کسی پاسخگوی اقدام انجام شده است؟