اتاق ایران اعلام کرده کردستان در شاخص محیط کسب و کار پاییز امسال، استان سیام کشور شده و تنها ۳ استان در مؤلفه «فساد و سوءاستفاده افراد از مقام و موقعیت اداری در دستگاههای اجرایی» وضعیتی بدتر از کردستان دارند!
دولت «مسعود پزشکیان» 28 شهریور استاندار کردستان را انتخاب کرد؛ اگرچه نام «آرش زرهتن لهونی» به عنوان نماینده عالی دولت چهاردهم به مردم کردستان اعلام شد اما در میان ناظران امور استان بر سر اینکه چه کسی استاندار واقعی کردستان است اختلاف نظر وجود دارد! نام «پدر استاندار» و دفتری که در آن مشغول فعالیت است ماههاست ورد زبان سیاسیون شده و برخی انتصابها هم به شائبه دخالت مستقیم وی در امور دامن زده است.
پرداختن به این موضوع، مقصود این مقال نیست اما با توجه به اینکه «آرش لهونی» اخیراً هم به رزومهگیری پدرش از افراد در یک دفتر اذعان کرده و هم به دریافت مشاوره فنی و تخصصی از او، لازم است معلوم شود آنچه در فصل نخست استانداری «آرش لهونی» بر سر کردستان آمده نتیجه ناکارآمدی خود استاندار بوده یا مسبب فجایع ثبت شده در پاییز 1403 توسط مراجع ذیصلاح، عمل به توصیههای پدر استاندار بوده است؛ بالاخره مردم و رسانهها حق دارند بدانند عامل اصلی آنچه در سه ماه پاییز سال جاری بر سر کردستان آمده چیست؛ حق ندارند؟
تنها به فاصله چند روز پس از انتشار نخستین کارنامه تکمیلی «آرش لهونی» و تیمش در حوزه اشتغال توسط مرکز آمار ایران که در آن اعلام شده نرخ بیکاری جوانان کردستان در پاییز 1403 نسبت به پاییز 1402 حدود 5 درصد رشد داشته، نرخ بیکاری زنان جوان در استان به 51.2 درصد رسیده و نرخ اشتغال ناقص در کردستان هم 2.5 برابر میانگین کشور است؛ دیروز، اتاق ایران هم گزارش پایش ملی محیط کسب و کار ایران در پاییز 1403 را منتشر کرده که حاوی حقایقی تلخ و هشدار دهنده درباره کردستان است.
طبق نتایج گزارش مذکور، کردستان در 19 مؤلفه از 28 مؤلفه پایش جزء استانهای دارای بدترین وضعیت است؛ در 2 مؤلفه بدترین وضعیت را در بین استانهای کشور دارد و در دو مؤلفه هم تنها یک استان وضعیتی بدتر از کردستان دارد. اینها نتایج عملکرد استاندار و تیم اقتصادی او باشد یا مشاوره فنی تخصصی پدرش، نمایانگر افزایش مصائب مردم در کردستان است.
گفت هر دارو که ایشان کردهاند
آن عمارت نیست ویران کردهاند
استاندار کردستان 14 بهمنماه در مصاحبه با تسنیم گفته پدرش از او خواسته همواره خودش تصمیم بگیرد و آزمون و خطا کند! با عرض پوزش، پدرش اشتباه کرده است! مگر کردستان ملک طلق پدر اوست که از پسر بخواهد آزمون و خطا کند؟ حالا که آمارهای رسمی میگوید پسر اشتباه کرده و کردستان را به لبه پرتگاه سقوط کشانده، پدر کجاست؟ میشود او را از نظر حقوقی بازخواست کرد یا در صورت لزوم تحت تعقیب قرار داد؟
مسئولیت سقوط 9 پلهای جایگاه کردستان در شاخص محیط کسب و کار پاییز سال جاری نسبت به سال گذشته را پدر استاندار حاضر است گردن بگیرد؟ رتبه چهارم کردستان در مؤلفه «فساد و سوءاستفاده افراد از مقام و موقعیت اداری در دستگاههای اجرایی» را نتیجه آزمون و خطای پسر بدانیم یا مشاوره فنی تخصصی پدر؟
سائلان برای یافتن پاسخ این پرسش که چرا کردستان در مؤلفه «فقدان یا شفاف نبودن آمار و اطلاعات مورد نیاز برای فعالیت اقتصادی» بدترین وضعیت را در کشور دارد؟ به استاندار مراجعه کنند یا شرکت رزومهگیری که پدر در آنجا مورد مراجعه است؟!
«آرش لهونی» در بخش دیگری از مصاحبه اخیرش با تسنیم گفته «به کسی جوابی نمیدهم و کار خودم را میکنم»! نکند مشاوره فنی تخصصی، او را دچار این توهم کرده که جنابش خان است و سؤال کنندگان رعیت! دوران نکبتبار ارباب رعیتی دیری هست که به سر آمده است؛ او باید از این پس بیشتر مراقب گفتارش باشد.
بوی سر بد بیاید از دمت
وز سر و رو تابد ای لافی غمت
بو شناسانند حاذق در مصاف
تو به جَلدی، های و هو کم کن گزاف
درست است که استاندار کردستان با دریافت مشاوره فنی تخصصی، ستاد پزشکیان را دچار مرگ مغزی کرد و به زعم خود یکهتاز میدان شد اما روزهای تلخ استانداری «آرش زرهتن لهونی» در استان تازه آغاز شده است؛ از سویی اخباری که این روزها درباره انتصابهای دورهمی مانند انتصاب مدیرکل اقتصادی استانداری به گوش میرسد اگر رنگ واقعیت به خود بگیرد با واکنشی خارج از تصور فکرهای پوسیده مواجه خواهد شد و از سوی دیگر آمار ماههای آینده مراجع ذیصلاح عرصه را هرچه بیشتر بر «لهونی» و مشاور تنگتر خواهد کرد.