کردستان باز هم به لحاظ محیط کسب و کار، بدترین استان کشور معرفی شد/آقای استاندار! بهتر نیست استعفا بدهید؟
گزارش یک مرجع ذی‌صلاح و باز هم اعلام کردستان به عنوان استان 31 کشور؛ استاندار و یارانش اگر هم نباشند رتبه استان از این بدتر که نمی‌شود، می‌شود؟ «زارعی‌کوشا» کاری اگر نمی‌تواند بکند استعفا که می‌تواند بدهد!
ماده 4 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار که در سال 1390در مجلس شورای اسلامی تصویب شد می‌گوید: «اتاق‌ها موظفند به منظور اطلاع سیاست‌گذاران از وضعیت محیط کسب و کار در کشور، شاخص‌های ملی محیط کسب و کار در ایران را تدوین و به طور سالانه و فصلی حسب مورد به تفکیک استان‌ها، بخش‌ها و فعالیت‌های اقتصادی، سنجش و اعلام نمایند».
 
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در عمل به قانون مذکور، اخیراً بیست و هفتمین گزارش فصلی محیط کسب و کار ایران را با رویکرد تلفیق داده‌های پیمایشی با داده‌های آماری بر اساس نظریه عمومی کارآفرینی شین، تهیه و منتشر کرده است.
 
بر اساس یافته‌های این طرح در بهار 1402 استان کردستان همانند زمستان 1401 در مقایسه با سایر استان‌های کشور، نامساعدترین وضعیت محیط کسب و کار را داشته است؛ محیط کسب و کار به مجموعه عواملی گفته می‌شود که بر عملکرد یا اداره بنگاه‌های اقتصادی مؤثر هستند اما تقریباً خارج از کنترل مدیران بنگاه‌ها قرار دارند؛ عواملی نظیر قوانین و مقررات، میزان بارندگی، فرهنگ کاری در یک منطقه و ... که در کشورها و مناطق جغرافیایی گوناگون، در هر رشته کاری و نیز در طول زمان متفاوت هستند.
 
روشن است که بهبود محیط کسب و کار یکی از مهم‌ترین راهبردهای توسعه اقتصادی هر استان به شمار می‌رود و علاوه بر آن، هرچه محیط کسب و کار یک استان شرایط بهتری داشته باشد، بهره‌برداری از فرصت‌های کارآفرینی بیشتر و هرچه بهره‌برداری از فرصت‌های کارآفرینی در جامعه‌ای بیشتر باشد، عملکرد اقتصاد و خلق ارزش و ثروت در آن جامعه نیز بیشتر می‌شود؛ با این حال بهبود محیط کسب و کار، نیازمند برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری مطلوب است؛ کاری که کارگزاران دولت سیزدهم در کردستان به استناد گزارش‌های مراجع صاحب صلاحیت مانند مرکز آمار، بانک مرکزی، مرکز پژوهش‌های مجلس و اتاق ایران، متأسفانه از انجام آن عاجز بوده‌اند.
 
طبق مستندات منتشره توسط اتاق ایران، 28 مؤلفه پیمایشی در پایش محیط کسب و کار کشور مورد بررسی قرار گرفته که وضعیت کردستان در 27 مؤلفه از میانگین کشور بدتر است! وقتی می‌گوییم بود و نبود استاندار کردستان و منصوبانش در استان تفاوتی نمی‌کند دلیل داریم.
 
میزان کارآمدی منصوبان دولت سیزدهم در کردستان دو سال پس از روی کار آمدن این دولت کاملاً عیان است، اما آیا نهادهای نظارتی هم نمی‌خواهند درباره آنچه در گزارش اخیر اتاق ایران آمده به افکار عمومی توضیح بدهند؟!
 
چه کسی باید به مردم کردستان توضیح دهد چرا کردستان در مؤلفه‌های «برداشت‌های سلیقه‌ای از قوانین و مقررات توسط مأموران محیط زیست، شهرداری، گمرک، بهداشت و ...»، «بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب و کار»، «وجود رقابت غیرمنصفانه شرکت‌ها و مؤسسات دولتی یا شبه دولتی در بازار» و «وجود انحصار، امتیاز یا هر نوع رانت به یک یا تعدادی از رقبا در بازار» بدترین وضعیت را در کل کشور دارد؟
 
در میان این همه دستگاه عریض و طویل نظارتی هیچ کدام حاضر نمی‌شوند توضیح دهند دلیل یا دلایل «فقدان یا شفاف نبودن آمار و اطلاعات مورد نیاز برای فعالیت اقتصادی» در کردستان چیست؟
 
«غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «رویه‌های ناعادلانه ممیزی و دریافت مالیات»، «دشواری تأمین مالی از بانک‌ها» و «ضعف نظام توزیع و مشکل در رساندن محصول به بازار» مؤلفه‌هایی هستند که این بار گزارش پایش محیط کسب و کار کشور درباره وضعیت آنها در کردستان هشدار داده نه رسانه منتقد! مبادا مدیرکل حوزه استاندار کردستان بخواهد اتهام مضحکی را که متوجه قلم منتقد کرد به اتاق ایران هم نسبت داده و بگوید اتاق هم در انتشار داده‌های گزارش اخیر خود «دچار یکسویه نگری و بنوعی خشم غیرسازنده شده است»!
 
القصه؛ باور صاحب این قلم آن است که «اسماعیل زارعی‌کوشا»، تیم ناتوان اقتصادی دولت در کردستان و منصوبانش به آخر خط رسیده‌اند؛ اگرچه نشانه‌ای در دست نیست که توصیه در گوش نماینده عالی دولت سیزدهم در کردستان کارگر باشد اما چاره چیست؟
 
جناب استاندار!  فردریک بکمن (Fredrik Backman) نویسنده سوئدی رمان «مردی به نام اوه» که ترجمه فارسی آن در ایران با استقبال زیادی روبرو شد در کتابش نوشته است: «همه ما فکر می‌کنیم هنوز به اندازه کافی زمان داریم تا با دیگران یک سری کارها را انجام دهیم و به آنها چیزهایی را که می‌خواهیم و باید، بگوییم و بعد ناگهان اتفاقی می‌افتد که باعث می‌شود بایستیم و به کلماتی مثل «اگر» و «ای کاش» فکر کنیم»؛ به زعم این خیرخواهتان آن اتفاق در کردستان افتاده است و شما دیگر باید به کلماتی مثل «اگر» و «ای کاش» فکر کنید! به فکر اعتبار دولت و مصیبت ملت اگر نیستید لااقل به فکر آینده خودتان باشید؛ بی‌انصافی است اگر کسی بگوید «زارعی‌کوشا» هیچ توفیقی در کردستان نداشته است اما شما و تیم مدیریتی همراه‌تان در انجام وظایف در حوزه اقتصادی که مسئله نخست مردم است با عرض پوزش شکست خورده‌اید؛ بیشتر از این برای تیم اعتبارباخته اجرایی استان هزینه نکنید؛ استعفا بدهید باشد که بزرگان این مملکت برای خروج کردستان از جمع استان‌های صدرنشین جداول بیکاری، تورم، شاخص فلاکت، چک‌های برگشتی و محیط نامساعد کسب و کار که در دوره مسئولیت 22 ماهه شما شاهدش بودیم، چاره‌ای اساسی بیاندیشند.
 
فرید کریمی
 
کد مطلب : 456
https://pezhvakkurdestan.ir/vdcicqa52t1aw.bct.html
نام شما
آدرس ايميل شما