پرده‌برداری بهت‌آور از آن روی سکه اشتغال‌زایی دولت در کردستان
ماه‌هاست برخی کاربدستان ارشد کردستان از تحقق سهم اشتغال استان سخن می‌گویند؛ پس از آنکه گزارش مرکز آمار در این ادعا تشکیک جدی ایجاد کرد مدیرکل کار کردستان هم به واقعیتی تلخ اعتراف کرده است.
یکی از پرتکرارترین ادعاهای منصوبان ارشد دولت سیزدهم در کردستان طی هفته‌ها و ماه‌های اخیر «تحقق سهم اشتغال کردستان» و تنها استناد دولتمردان هم، تعداد شغل‌های ثبت شده در «سامانه رصد» بوده است.
 
اواخر بهمن‌ماه امسال، سرپرست معاونت اقتصادی استانداری، فرماندار سنندج، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کردستان و مدیرکل هماهنگی امور سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری، پشت یک میز نشستند تا جلسه‌ای با عنوان «هماهنگی برگزاری جشن‌های اشتغال در استان کردستان» را برگزار کرده و با طرح ادعای کسب رتبه اول کردستان در ایجاد فرصت‌های شغلی»، از برگزاری همایش و جشن اشتغال تا اواسط اسفندماه جاری ‌در تمام شهرستان‌های استان خبر دهند.
 
این قلم، بلافاصله پس از طرح ادعای مذکور، در گزارشی مستند به تازه‌ترین داده‌های منتشره توسط مرکز آمار ایران در حوزه جمعیت کار، ادعاهای منصوبان دولت در استان را با سؤالاتی جدی مواجه کرد؛ اگرچه تاکنون هیچ یک از اعضای ارشد تیم اقتصادی دولت در استان به آن سؤالات پاسخی رسمی نداده‌اند اما مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان در گفت‌وگو با تسنیم سخنانی قابل تأمل بر زبان آورده که مرور بخشی از آنها به روشن شدن برخی واقعیات مدیریتی در کردستان کمک می‌کند.
 
اظهارات مدیرکل کار کردستان در آن گفت‌وگو را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد؛ نخست، آن قسمت از گفته‌های پیشکاری که در داده‌های مرکز آمار تشکیک ایجاد می‌کند و دوم، گفته‌های صادقانه‌ای که غیرواقعی بودن حداقل بخشی از اشتغال ادعایی ایجاد شده در استان را آشکار کرده است.
 
در قسمتی از گفت‌گوی یادشده می‌خوانیم که «فرزاد پیشکاری» پرسیده «آیا آنها ]مرکز آمار[ از آمار بیکاری کردستان واقعاً خبر دارند؟» و در جایی دیگر هم گفته «به‌ نظر بنده این گزارش مرکز آمار غیرواقعی است!»
 
درست است که اینجا کردستان است و تشکیک در آمار رسمی توسط برخی مدیران راهی برای فرار از پاسخ‌گویی بوده و جای تعجب هم ندارد اما اینکه در استانی، یک مدیر میانی گزارش درگاه ملی آمار را «غیرواقعی» بخواند و مسئولان ارشد استان تنها نظاره‌گر این گفته‌های غیرکارشناسی و نامتعارف باشد نوبر است.
 
هرکه خواهد گو بیا و هرچه خواهد گو بگو    
کبر و ناز و حاجب و دربان بر این درگاه نیست
 
ایضاً درست است که بخش نخست گفته‌های «پیشکاری» در گفت‌گوی منتشره شایسته انتقاد جدی است اما بی‌انصافی است اگر صداقت او در بخش دوم سخنانش و در اذعان به برخی واقعیات در حوزه اشتغال کردستان را نادیده گرفت؛ آنجا که وی اذعان کرده «بخشی نیز تسهیلات گرفته و شغل ایجاد نکرده‌اند. اگر مدعی شویم که 40 هزار و 800 شغل سر کار هستند، خیر صحت ندارد، چراکه تعدادی قبلاً شغل داشته و تنها شغل‌شان را ارتقا داده‌اند».
 
حالا موضوعی مطرح است و آن اینکه بعید نیست سرپرست معاونت اقتصادی استانداری، فرماندار سنندج، مدیرکل هماهنگی امور سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری و صدالبته رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کردستان هم از واقعیت تلخی که «پیشکاری» به آن اذعان کرده مطلع بوده باشند ولی آیا مطلعان احتمالی، واقعیت را به اطلاع استاندار هم رسانده‌اند؟ قطعاً پاسخ منفی است چرا که اگر «اسماعیل زارعی‌کوشا» از این واقعیت تأسف‌بار اطلاع داشت محال بود بارها در جلسات مختلف از تحقق سهم اشتغال کردستان که حالا به خلاف واقع بودن حداقل بخشی از آن اعتراف شده به عنوان یک عملکرد شاخص یاد کند.
 
کنار هم قرار دادن گزارش مرکز ملی آمار و اعتراف به واقعیت مدیر کل کار استان یک تجربه گران‌سنگ برای استاندار کردستان است اگرچه باید یادآوری کرد که «زارعی‌کوشا» انگار پیش‌تر هم به دیده تردید به آمار اشتغال استان نگریسته که اگر اینگونه نبود بارها بحث ضرورت راستی‌آزمایی آن را پیش نمی‌کشید.
 
در اینکه استاندار کردستان صادقانه سخن می‌گوید و با نیت خالص به دنبال حل مشکلات است، تردیدی وجود ندارد، اما با اتکای صرف به این دو فاکتور نمی‌توان به مقصود رسید؛ آنچه در مسئله پیش آمده سبب آزرده شدن افکار عمومی شده ارائه اطلاعات خلاف واقع و غیردقیق به جامعه است و کم نیستند کسانی  که احساس می‌کنند به شعورشان توهین شده است؛ فرصت جبران مافات برای «زارعی‌کوشا» هنوز از دست نرفته است؛ بازخواست کسانی که به خود او و مردم، اطلاعات مخدوش ارائه کرده‌اند، قدم اول برای اصلاح و رسیدن به مطلوب است.
 
فرید کریمی
 
کد مطلب : 334
https://pezhvakkurdestan.ir/vdcd2o0s6yt0s.a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما