کردستان در تورم نقطه به نقطه اسفند ۱۴۰۳ استان پنجم کشور شد/اعلام ریزدادههای مخدوش به مرکز آمار، تازهترین شیرینکاری تیم اقتصادی استاندار ناکارآمد
کردستان بنا به آمار رسمی همچنان در شمار استانهای دارای بالاترین تورم در کشور است؛ با این وجود سندی به دست آمده که نشان میدهد قیمت اعلامی برخی اقلام به مرکز آمار از سوی استان، بسیار کمتر از مقدار واقعی در بازار است! بهمنماه سال گذشته، در کدام نقطه کردستان لوبیا چیتی ۱۹۰ هزار تومان و موز ۱۱۵ هزار تومان بوده است؟
«قبول داریم، نظارت و بازرسیها از بازار مطلوب مردم نیست، علیرغم اینکه همکاران این دستگاهها امور و بازرسیهای روتین خود را انجام میدهند اما بنده معتقدم که نظارت کافی انجام نشده... بازرسی و نظارت هست اما کافی نیست... این موضوع در کارگروه تنظیم بازار مورد بررسی قرار گرفته اما شرایط آنچنان مطلوب نیست... علیرغم اینکه از ابتدای سالجاری تاکنون در برخی از کالاها و محصولات همچون سیب زمینی در استان با کمبود مواجه بودیم اما دو پرونده احتکار از سوی دستگاههای متولی تشکیل نشده است!»
این جملات را تسنیم، ۲۷ بهمنماه ۱۴۰۳ از قول مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کردستان نقل کرد؛ همان روز وعده داده شد که اجرای طرح ویژه نظارت بر بازار شب عید و ماه رمضان در استان از ۵ اسفند آغاز و تا ۱۵ فروردین ادامه پیدا کند تا شاید طرح مذکور بتواند اندکی از تورم مضاعف در بازار کردستان را که بخش بزرگی از آن، بیتردید ناشی از آشفتگی تیم اقتصادی دولت در استان و صدالبته سوءمدیریت استاندار است، بهبود بخشد که تازهترین گزارش مرجع ذیصلاح گویای آن است که این مهم محقق نشده است.
«آرش زرهتن لهونی» اخیراً در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت تورمی استان در ماههای اخیر گفته بود: «در طول چند ماه اخیر کارگروههای اقتصادی مرتبط به صورت منظم در استان برگزار شده و جهت نظارتهایی که بر عهده دولت است، برنامهریزی شده اما قیمتها صرفاً با نظارت و دستوری کنترل نمیشود چراکه بخشی نیز به تورم و موضوعات کشوری است و خاص کردستان نیست».
استاندار کردستان همچنین گفته بود: «در کل کشور گرانی کالا و تورم وجود دارد اما درباره آنچه که مربوط به استان و نظارت است، معاونت اقتصادی استانداری جلسات منظم داشته و در حال ساماندهی این حوزه است تا نظارت نسبت به گذشته بیشتر شود. کما اینکه در طول این ایام نیز بسیاری از جلسات که در گذشته برگزار نمیشد به صورت منظم در حال برگزاری است».
با توجه به این اظهارات غیرکارشناسی «لهونی» و در شرایطی که مرکز آمار گزارش شاخص قیمت مصرفکننده در اسفندماه ۱۴۰۳ را منتشر کرده نباید از این استاندار سوال کرد کجاست نتایج جلسات منظم معاونت اقتصادیتان؟ این بود نتیجه ساماندهی نظارت بر بازار کردستان؟
ایضاً استانداری که میگوید تورم کشوری است و خاص کردستان نیست نباید با مرور دادههای گزارش اسفندماه به مردم پاسخ دهد چرا تورم نقطه به نقطه در کردستان ۲.۴ درصد بالاتر از میانگین کشور است؟ چرا تورم ماهانه و سالانه منتهی به اسفند ۱۴۰۳ در کردستان همچنان از میانگین کشور بالاتر است؟ چرا میانگین تورم ماهانه اسفند ۱۴۰۳ در کشور نسبت به اسفند سال گذشته ۱.۳ درصد افزایش داشته ولی این شاخص در کردستان ۲ درصد افزایش داشته است؟
بنای «لهونی» اگر لاپوشانی ناکارآمدی خودش و بیعرضگی منصوبانش هم باشد باید بداند این کار در حوزهای که با اعداد و ارقام سر و کار دارد اصولاً امکانپذیر نیست؛ تورم مضاعف در کردستان را برنامهریزی قابل راستی آزمایی و پای کارآوردن نیروهای انسانی توانمند مهار میکند نه لفاظی!
استانداری که بیش از ۶ ماه از حضورش در استان گذشته و عرضه انتصاب مدیرکل اقتصادی استانداری کردستان را ندارد با چه رویی از ساماندهی حوزه تورم در استان سخن میگوید؟ راستی دستگاه نظارتی متولی پیگیری ترک فعل «لهونی» در این حوزه هنوز در کردستان شعبه دارد؟!
استاندار کردستان نظری درباره ریزدادههای اعلامی سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان به مرکز آمار ندارد؟ سندی مرتبط با ریزدادههای اعلامی استان به دست ما رسیده که ثابت میکند برخی قیمتهای اعلامی به مرکز آمار تفاوت فاحشی با واقعیت بازار استان دارد!
«آرش لهونی» یا «ارسلان ازهاری» به عنوان فرمانده تیم اقتصادی شکست خورده دولت چهاردهم در کردستان احیاناً لازم نمیدانند به مردم توضیح دهند که برای نمونه در بهمنماه سال گذشته قیمت واقعی «لوبیا چیتی» در بازار کردستان ۱۹۰ هزار تومن اعلامی «اکبر محمدی» بوده یا رقمی بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان؟
اصلاً لازم نیست حضرات قیمت لوبیا چیتی تأمین کننده پروتئین بدن فقرا را رصد کنند! اسناد کارپردازان استانداری را بررسی کنید ببینید در بهمنماه قیمت «موز» که پای ثابت جلسات بدون خروجیتان بوده ۱۱۵ هزار تومان اعلامی استان به مرکز آمار بوده یا رقمی بین ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار تومان؟!
شفافسازی درباره قیمتهای ماهانه حدود ۴۴۰ قلم کالا و خدمات اعلامی از سوی سازمان مثلاً مدیریت و برنامهریزی کردستان به مرکز آمار ایران از این پس یکی از مطالبات جدی ما از استاندار کردستان و تیم اقتصادی دولت در استان است؛ اینکه شفافسازی انجام شود یا اینکه مسئله به سرنوشت مطالبه انتشار گزارش عملکرد بانکهای استان دچار شود، موضوع دیگری است.
فرید کریمی