سوءمدیریت در دانشگاه علوم پزشکی کردستان و تهدید سلامت عمومی در نمایشگاه بهاره سنندج/خواجه در عیب است غرقه تا به گوش!
«ارسلان ازهاری» در بازدید از نمایشگاه بهاره سنندج با اشاره به تخلفاتی چون «فروش خوراکی به صورت فلهای» و «عرضه محصولاتی که تاریخ تولید ندارند» بر تعطیلی آن مجموعه تا اطلاع ثانوی تاکید کرد؛ این اقدام را باید ستود اما در عین حال نباید سؤال کرد که سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان کجاست؟ صیانت از سلامت عمومی وظیفه زیر مجموعه ناکارآمد اوست یا معاون اقتصادی استاندار؟!
خبرگزاری دولت در کردستان، شنبه هفته گذشته، ۱۸ اسفندماه، در خبری اعلام کرد نمایشگاه عرضه مستقیم کالا ویژه ماه مبارک رمضان و ایام پایان سال در راستای تنظیم بازار در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی کردستان در سنندج برپا شده و تا ۲۷ همینماه از ساعت ۱۰ صبح تا ۲۱ شب به فعالیت خود ادامه میدهد.
روابط عمومی استانداری کردستان هم دیشب از بازدید معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان از نمایشگاه یادشده، یک هفته پس از آغاز بکار نمایشگاه، خبر داد و نوشت: «ارسلان ازهاری» ضمن ابراز تاسف از وضعیت بهداشتی محل و محصولات عرضه شده در نمایشگاه دائمی سنندج، بر تعطیلی این مجموعه تا اطلاع ثانوی تاکید کرد!
«تعبیه نشدن زیرساختهای مناسب از جمله آب برای شست و شوی دست و ابزار قصابی»، «فروش خوراکی به صورت فلهای علیرغم تعهد متولیان» و «عرضه محصولاتی که تاریخ تولید ندارند» از جمله تخلفات بهداشتی بوده که معاون استاندار با استناد به آنها بر تعطیلی نمایشگاه تأکید کرده است.
«ازهاری» مسئله تخلفات صورت گرفته را مرتبط با سلامت مردم عنوان کرده و گفته: «به هیچ عنوان از این مسئله گذشت نکرده و با مسببان برخورد خواهد شد».
با توجه به آنچه روی داده و اظهارات معاون استاندار، افکار عمومی نسبت به دو موضوع حساس شده است: نخست شفافسازی درباره اقدامات در دست انجام برای برخورد با عاملان فاجعه بهداشتی حادث شده و دوم دلیل مماشات و عدم انجام اقدام قانونی توسط دانشگاه علوم پزشکی برای تعطیلی نمایشگاه تهدید کننده سلامت عمومی در طول یک هفته فعالیت آن.
صدور دستور برخورد از سوی معاون استاندار یک موضوع است و مشخص کردن متولی پیگیری و اجرای دستور موضوعی مهمتر؛ مبادا خدای ناکرده پیگیری دستور معاون استاندار و احیاناً تشکیل پرونده برخورد با متخلفان به مدیرکل دفتر مدیریت عملکرد، بازرسی و امور حقوقی استانداری سپرده شود؛ «مرادعلی بهمنی» آزمون خود را در رسیدگی به شکایت پس داده و انتظار اقدام قاطع از او بیهوده به نظر میرسد مگر قرار بر سپردن کار به مدیرکلی جدید باشد که موضوع دیگری است.
شرکت نمایشگاههای بینالمللی کردستان متعلق به سه تشکل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج، اتاق تعاون و خانه صنعت و معدن کردستان است و این رسانه وعده برخورد معاون استاندار با متولیان برپایی نمایشگاه اخیر را با جدیت پیگیری و در آینده در این خصوص از «ازهاری» طرح سؤال خواهد کرد؛ تهدید متخلف، خط و نشان کشیدن و دادن وعده برخورد با متخلف اگر عملی نشود خدشهای جبران ناپذیر به اعتبار دولت وارد خواهد کرد.
گر بپوشی تو سلاح رستمان
رفت جانت چون نباشی مرد آن
اما بعد؛ نمایشگاهی که کالای خوراکی عرضه کرده و قبل از برپایی هم در مورد رعایت الزامات بهداشتی در آن تردیدهای جدی وجود داشته یک هفته به کار خود ادامه داده، زیرساخت مناسب از جمله آب برای آن تعبیه نشده، مواد خوراکی به صورت فلهای در آنجا به فروش رفته و محصولات فاقد تاریخ تولید در نمایشگاه به مصرفکنندگان عرضه شده است و دانشگاه علوم پزشکی اقدامی عملی برای تعطیلی آن انجام نداده و اگر هم اقدامی انجام شده به نتیجه مطلوب منجر نشده و کار به جایی رسیده که معاون اقتصادی استاندار از وضعیت بهداشتی نمایشگاه ابراز تأسف کرده و دستور تعطیلی صادر کند.
سپردن سکان هدایت دستگاه متولی سلامت یک میلیون و ششصد هزار نفر انسان به فردی که یک روز سابقه مدیریت اجرایی ندارد این عوارض را هم باید داشته باشد؛ درست است که صدور حکم ریاست دانشگاه برای «شعله شاهغیبی» در شورای عالی انقلاب فرهنگی به دلیل سن بالای او و نداشتن دو سابقه اجرایی با ابهام جدی مواجه است، ولی او حالا سرپرست دانشگاه است و مسئولیت اهمال در حفظ سلامت عمومی متوجه شخص نامبرده است، «سرمه را در گوش کردن شرط نیست»!
مماشات دانشگاه علوم پزشکی کردستان با عرضهکنندگان مواد خوراکی فلهای محدود به نمایشگاه بهاره سنندج نیست؛ هر رهگذری با عبور از پیادهراه فردوسی سنندج و بازار این شهر، بر سوءمدیریت دانشگاه در این حوزه شهادت خواهد داد و چه بسا این وضعیت در سایر شهرهای استان هم حاکم باشد.
«شعله شاهغیبی» لازم نمیداند حداقل به مردم کردستان توضیح دهد که «فرزام بیدارپور» تا چه زمانی قرار است معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان باقی بماند؟ چیزی کمتر از یک ربع قرن است که نام معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با نام «فرزام بیدارپور» گره خورده و معلوم نیست آیا این فرد که بدون لحاظ جابجایی قدرت در دست دولتهای مختلف، هم در دوره حاکمیت اصولگرایان و هم اصلاحطلبان بر این مسئولیت تکیه داده آیا قرار است معاون مادامالعمر بهداشتی علوم پزشکی کردستان باشد یا میتوان زمانی برای اعلام پایان کار او در این جایگاه خطیر تصور کرد؟
اگر نگوییم تقصیر، قصور سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان در عرضه محصولات فلهای بیکیفیت و کالاهای فاقد تاریخ تولید در نمایشگاه بهاره سنندج محرز است؛ فارغ از اینکه «شاهغیبی» بازخواست شود یا خیر ضروری است به توصیه مولای متقیان(ع) در خطبه ۸۵ نهجالبلاغه که میفرماید: فاتَّعِظوا عِبادَ اللّه ِ بِالعِبَرِ النَّوافِعِ، و اعتَبِروا بِالآيِ السَّواطِعِ، و ازدَجِروا بِالنُّذُرِ البَوالِغِ (ای بندگان خدا! از عبرتهای سودمند درس گيريد و از نشانههای درخشان عبرت آموزيد و از هشدارهای رسا متنبه شويد) از این ماجرا درس عبرت گرفته و برای خارج کردن دانشگاه از وضعیت اسفبار فعلی هرچه سریعتر آستین همت بالا بزند.
فرید کریمی