افزایش نرخ ارز و طلا که از پنجشنبه هفته گذشته مجدداً آغاز شده بود، روز گذشته نیز ادامه یافت. این وضعیت در شرایطی بود که از ابتدای هفته گذشته قیمتها در بازار ارز و طلا تمایل به کاهش داشت و نرخ دلار به ۷۹هزارو ۳۰۰تومان نیز رسیده بود، اما در اواخر هفته به واسطه افزایش انتظارات تورمی، قیمت دلار در بازار مجدداً وارد مرحله صعودی شد تا جایی که در معاملات روز پنجشنبه به ۸۱هزارو ۵۰۰ و دیروز به محدوده ۸۱هزارتومان بازگشت.
واسطهگران ارزی از افزایش تقاضا برای خرید ارز میگویند. عمده دلیل این مسئله ناشی از مؤلفههای سیاسی است که انتظارات تورمی را افزایش داده است؛ میراثی شوم که چند سالی است اقتصاد ایران را بیش از پیش درگیر خود کرده است.
این فضا باعث میشود حتی افرادی که نیاز واقعی به ارز ندارند نیز وارد بازار شوند که فشار تقاضا را بیشتر میکند، بهخصوص در روزهای پایانی هفته که عمق بازار آزاد به صورت قابل توجهی کمتر است.
تلاش بازارساز برای کاهش نرخ غیررسمی ارز
بر اساس گزارشها بازارساز در تلاش است قیمت ارز غیررسمی را به کانال ۷۰هزارتومان بازگرداند. عرضه مستقیم و غیرمستقیم در بازار ارز آغاز شده است؛ موضوعی که پیش از این در ماههای اخیر بارها و بارها مورد تأکید کارشناسان قرار گرفته بود. کارشناسان حوزه ارز بر این مسئله تأکید دارند که بانک مرکزی نمیتواند تنها با تکیه بر کنترل نرخ ارز در بازار توافقی، قیمتها را کنترل کند. انتقاد اکثر آنها از رویه بانک مرکزی این بوده است که نمیشود با رها کردن نرخ دلار بازار آزاد یا دلار تلگرامی که از قضا تأثیر بیشتری نیز بر اقتصاد کشور دارد، نرخ دلار را در بازار رسمی کنترل کرد، از این رو طبق بررسیها توجه بانک مرکزی به کنترل نرخ ارز در بازار آزاد جلب شده است. حالا باید دید که در نبرد بین عرضه و تقاضای ارز کدام نیرو پیروز میشود.
کنترل نرخ دلار غیررسمی با ارز توافقی امکانپذیر نیست
در هر صورت به گفته بسیاری از کارشناسان صنعت مالی، اقدام بانک مرکزی در حذف دلار نیما و ایجاد بازار توافقی در شرایط فعلی اگرچه در راستای کاهش رانت عنوان شده، اما اقدامی صحیح نبوده و زمینه را برای افزایش نرخ ارز فراهم کرده است.
واقعیت این است که تا زمانی که نرخ دلار بازار آزاد کنترل نشود، شرکتهایی که درآمد ارزی دارند از جمله پتروشیمیها نیز از عرضه ارز امتناع میکنند.
از روز شنبه ۲۴ آذرماه با تصمیم بانک مرکزی معاملات سامانه نیما به نرخ توافقی انجام میشود و بر همین اساس نیز قیمت دلار در نیما که تا ۲۲ آذرماه در کانال ۵۴هزارتومان بود، بهیکباره با افزایش همراه شد و طی یک روز از ۶۰هزارتومان عبور کرد.
قیمت دلار حواله در معاملات نیما در حالی روز گذشته در کانال ۶۶هزارتومان نرخ خورد که در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم این نرخ در کانال ۴۵هزارتومان بود.
بانک مرکزی و وزارت اقتصاد با استدلال کاهش رانت تصمیم به افزایش قیمت دلار نیما گرفتند و از ماهها قبل با افزایش مداوم نرخ دلار نیما در تلاش برای نزدیک کردن قیمت ارز نیما و آزاد بودند.
آخرین قیمت معاملات توافقی در سامانه نیما که مربوط به معاملات روز کاری قبل در این سامانه است، نشان میدهد قیمت توافقی هر اسکناس دلار امریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل به نرخ ۶۸هزارو ۴۱۶تومان و قیمت توافقی حواله دلار نیز به نرخ ۶۶هزارو ۵۵۳تومان رسیده است.
قیمت توافقی هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران با کاهش نسبت به روز کاری قبل به ۷۰ هزار و ۴۷ تومان و نرخ حواله یورو نیز به ۶۸ هزار و ۱۳۹تومان رسیده است.
از سوی دیگر، دیروز اسکناس درهم امارات نیز با افزایش نسبت به روز کاری گذشته ۱۸هزار و ۶۲۹ تومان ارزشگذاری شد و نرخ حواله درهم نیز با افزایش نسبت به روز قبل ۱۸ هزار و ۱۲۲تومان است.
رکورد ۵ میلیون و ۳۴۵ هزار تومانی برای طلای ۱۸ عیار
در حالی که روز گذشته مرکز مبادلات ارزی حراج سکه داشت، قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار در معاملات دیروز بازار تهران ۴۸ هزار و ۱۸۷تومان افزایش داشت و به رکورد ۵ میلیون و ۳۴۵ هزارو ۴۰۰ تومان رسید.
قیمت هر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید هم ۷۰۰ هزارتومان افزایش یافت و به ۵۷ میلیون و۲۰۰ هزارتومان رسید. سکه طرح قدیم هم با افزایش ۷۰۰ هزار تومانی به قله ۵۵ میلیون و ۱۵۰ هزارتومان صعود کرد. نیمسکه ۴۰۰ هزارتومان مثبت شد و در ایستگاه ۳۱ میلیون و ۹۰۰ هزارتومان قرار گرفت. ربع سکه ۱۵۰هزارتومان افزایش داشت و با رسیدن به قیمت ۱۷میلیون و۹۵۰ هزار تومان در آستانه ثبت رکورد جدید قرار گرفت. همچنین سکه یک گرمی ۱۰۰ هزارتومان افزایش قیمت داشت و برای اولین بار رکورد ۹ میلیون تومانی را به نام خود ثبت کرد.