کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

پوپولیسم در وقت اضافه/بی‌طرفی این استاندار در انتخابات زیر سؤال است

11 خرداد 1403 ساعت 20:00

آغاز دور تازه لشکرکشی پوپولیستی استاندار کردستان به شهرها و روستاها و اخباری که از خیز او برای انتصاب‌های مدیریتی در روزهای آتی حکایت دارد، بی‌طرفی دولت در انتخابات را زیر سؤال برده و عامل کاهش مشارکت است.


یکم) مرکز ملی آمار و بانک مرکزی به تازگی سه گزارش «جداول تفصیلی آمارگیری نیروی کار در زمستان 1402»، «شاخص قیمت کل کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور به تفکیک استان در اردیبهشت 1403» و «آمار چک‌های مبادله‌ای کشور در فروردین 1403» را در حوزه شاخص‌های اقتصادی منتشر کرده‌اند؛ از آنجا که ارائه تحلیل کامل این سه گزارش از حوصله مخاطب خارج است تنها به مرور نکاتی از این سه گزارش که تازه‌ترین اوراق کارنامه عملکرد اولین و آخرین استاندار دولت سیزدهم در کردستان هم هست، بسنده می‌کنیم.
 
* جداول طرح آمارگیری نیروی کار در زمستان 1402:
 
نرخ اشتغال ناقص در کردستان در زمستان 1402، 15.4 درصد اعلام شده و این در حالی است که میانگین کشوری در این شاخص 7.9 درصد است؛ کردستان در این شاخص استان سوم کشور است؛ نرخ اشتغال ناقص در کردستان حدود دو برابر میانگین کشور است!
 
نرخ بیکاری افراد 18 تا 35 ساله در نقاط روستایی کردستان در زمستان 1402، 26.5 درصد اعلام شده و نرخ میانگین کشوری این شاخص در کشور 13.1 درصد است؛ کردستان در حالی در این شاخص استان دوم کشور اعلام شده که نرخ بیکاری افراد 18 تا 35 ساله در نقاط روستایی استان از دو برابر میانگین کشوری هم بالاتر است!
 
نرخ بیکاری افراد 18 تا 35 ساله در کردستان در زمستان 1402، 23.6 درصد است؛ میانگین کشوری در این شاخص 15.7 درصد است، تنها 3 استان کشور در این شاخص وضعیتی بدتر از کردستان دارند.
 
* شاخص قیمت کل کالاها و خدمات به تفکیک استان در اردیبهشت 1403
 
کردستان در نرخ تورم سالانه اردیبهشت‌ماه 1403 اقلام خوراکی، استان دوم کشور اعلام شده است، به عبارت دیگر در این شاخص تنها یک استان وضعیتی بدتر از کردستان دارد؛ نرخ تورم اردیبهشت‌ماه 1403 اقلام خوراکی در کردستان 38.1 درصد اعلام شده که 4.4 درصد بالاتر از میانگین کشور است.
 
کردستان در نرخ تورم سالانه اردیبهشت‌ماه هم استان سوم کشور است؛ یعنی در این شاخص هم تنها دو استان وضعیتی نابسامان‌تر از کردستان دارند.
 
استاندار و تیم اقتصادی‌ ناکارآمدش که مدتی پایین بودن چند دهم درصدی نرخ تورم ماهانه استان از میانگین کشوری را در سیاهه افتخارات خود لیست می‌کردند خبر دارند که کردستان در نرخ تورم ماهانه اردیبهشت 1403 اقلام غیرخوراکی هم استان دوم کشور شده است؟ رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کردستان که ادعا کرده بود «شاخص‌های اقتصادی بیانگر جهت‌گیری صحیح فعالیت‌های دولت در کردستان است»، کجاست و مشغول چیست؟ مبادا «اکبر محمدی» بخواهد اخبار تأسف‌بار جدید درباره شاخص‌های اقتصادی را یک بار دیگر با دادن اطلاعات ناقص به مردم و بزرگان استان لاپوشانی کند!
 
* آمار چک‌های مبادله‌ای در فرودین 1403
 
نخستین گزارش بانک مرکزی از آمار چک‌های مبادله‌ای در کشور در سال جدید هم گویای آن است که کردستان در نسبت تعداد چک‌های برگشتی به مبادله‌ای استان دوم کشور است و در این شاخص تنها یک استان وضعیتی بحرانی‌تر از کردستان دارد؛ سومین سرپرست معاونت اقتصادی استانداری کردستان در دولت سیزدهم هنوز هم فکر می‌کند راه کاستن از تعداد چک‌های برگشتی، صدور دستور کاهش آمار این اسناد تجاری خطاب به مدیران بانک‌های استان است؟ «علی نوری» دیگر از اقتصاد چه ایده‌های محیرالعقولی در انبان دارد که بخواهد در ساعات باقی مانده از عمر دولت سیزدهم و مسئولیتش رو کند؟!
 
دوم) آنچه به اجمال مرور کردیم برگ‌هایی تازه از کارنامه عملکرد «اسماعیل زارعی‌کوشا» با زبان ریاضی است؛ زبانی که نه هیاهو می‌فهمد و نه پوپولیست می‌شناسد؛ این استاندار باید بیش از مخالفانش برای پایان سریع‌تر دوره مسئولیتش و بسته شدن پرونده کارنامه‌ غیر قابل دفاعش عجله داشته باشد.
 
او در این شرایط بحرانی اقتصاد کردستان و در حالی که دولت سیزدهم روزهای پایانی عمرش را سپری می‌کند هنوز همچون دو سال و چند ماه گذشته پیگیر اقدامات پوپولیستی است؛ اما این بار باید کمی متفاوت به موضوع نگاه شود؛ کمتر از یک ماه دیگر انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود و دولت باید از هر اقدامی که شائبه تأثیرگذاری بر سبد رأی دارد اجتناب کند؛ «اسماعیل زارعی‌کوشا» اگر خود را متعهد به مشی رئیس فقید این دولت می‌دانست، قطعاً سفرهای خود را در این برهه زمانی متوقف می‌کرد همانطور که حجت‌الاسلام رئیسی، دوم اسفندماه 1402 سفر خود به خوزستان را کنسل کرد و معاون اجرایی رئیس جمهور دلیل لغو سفر را انتخابات مجلس عنوان کرد؛ پایبندی به منش رئیس جمهور فقید در عمل باید ثابت شود نه در ادعاهای پوچ با جملات پرطمطراق.
 
استاندار کردستان اگر ثناگویی‌های دوستان نماینده‌اش، «محسن بیگلری» و «محسن فتحی» را در جلسه‌ای که با منتخبان مردم کردستان در مجلس داشت در خاطر داشته باشد باید سخنان مستدل «محمدرسول شیخی‌زاده» درباره سفرهای او به روستاهای استان از جمله بخش چهاردولی شهرستان قروه را هم به یاد داشته باشد؛ دارد؟ دقیقاً درباره وعده‌های پوچی سخن می‌گویم که در سفرها به روستائیان زحمتکش داده شد و بی‌عمل باقی ماند! حنای این سفرها دیگر نزد مردم رنگ باخته است؛ به صف کردن دانش‌آموزان برای استقبال و به راه انداختن تصویر بردار و به صف کردن پیج‌های اجاره‌ای دیگر دردی از «زارعی‌کوشا» دوا نخواهد کرد.
 
از اینها مهم‌تر، برخی اخبار از خیز «زارعی‌کوشا» برای انجام برخی انتصابات مدیریتی در روزهای آینده حکایت دارد؛ اگر این اخبار صحت داشته باشد، انتصابات شائبه انتخاباتی خواهد داشت و این امر نه به نفع دولت است و نه به مصلحت استان و کشور؛ نخستین نتیجه این اقدامات چه بسا کاهش مشارکت مردم در انتخابات باشد؛ مسئولیت هر اقدامی که مردم کردستان را از مشارکت در انتخابات دلسرد کند با «اسماعیل زارعی‌کوشا» است.  
 
استاندار به عنوان عالی‌ترین مقام اجرایی استان، متولی برگزاری انتخابات است و رویکرد «زارعی‌کوشا» و هم‌دسته‌های سیاسی‌اش در این حوزه و صد البته شیوه برگزاری انتخابات، می‌تواند نقش مهمی در نتایج آن بازی کند؛ اقدامات هزینه‌دار «اسماعیل زارعی‌کوشا» در روزهای مانده به انتخابات پیش‌رو باید متوقف شود.  
 
فرید کریمی
 


کد مطلب: 676

آدرس مطلب :
https://www.pezhvakkurdestan.ir/report/676/پوپولیسم-وقت-اضافه-بی-طرفی-این-استاندار-انتخابات-زیر-سؤال

پژواک کردستان
  https://www.pezhvakkurdestan.ir