انتخابات 11 اسفند همزمان با سراسر کشور در کردستان هم برگزار شد و ستاد انتخابات نام 6 برنده 5 حوزه انتخابیه را به عنوان برگزیده مردم اعلام کرد؛ امروز هم سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد این شورا صحت انتخابات در هر 5 حوزه انتخابیه کردستان را تأیید کرده است و به این ترتیب اگر اعتبارنامه منتخبان هم به تأیید مجلس برسد باید «سالار مرادی» و «محسن فتحی» از حوزه انتخابیه سنندج، دیواندره و کامیاران، «محسن بیگلری» از حوزه انتخابیه سقز و بانه، «محمدرسول شیخیزاده» از حوزه انتخابیه قروه و دهگلان، «امید کریمیان» از حوزه انتخابیه مریوان و سروآباد و «علیرضا زندیان» از حوزه انتخابیه بیجار را اعضای مجمع نمایندگان کردستان در مجلس دوازدهم بدانیم.
منتخبان مجلس دوازدهم در حالی عهدهدار امور میشوند که وضعیت امروز کردستان، متأثر از برخی دردهای مزمن و صد البته ناکارآمدی نخستین نماینده عالی دولت سیزدهم در استان و برخی منصوبان او در بسیاری از شاخصها بویژه شاخصهای اقتصادی بحرانی است و هیچ نشانه ملموسی در دست نیست که این استاندار و تیمش برنامهای برای مهار بحران داشته باشند.
اما همه مشکل کردستان، «اسماعیل زارعیکوشا» نیست؛ بخش بزرگی از مشکل مربوط به وظیفه نشناسی کسانی است که باید بر عملکرد او نظارت میکردند و آنچنان که انتظار میرفت و باید به وظیفه عمل نکردند؛ بلی؛ ناکارآمدی مجلس فعلی و حضور وکیلالدولهها در خانه ملت یکی از اصلیترین عوامل ماندن «زارعکوشا» در صندلی استانداری کردستان و رسیدن استان به شرایط امروز است؛ اما آیا انفعال نمایندگان استان در مجلس یازدهم در مورد وضعیت استان و عملکرد استاندار در مجلس دوازدهم هم تداوم خواهد داشت؟ بخوانید.
از شش نماینده کردستان در مجلس فعلی، سیدمهدی فرشادان، تنها نماینده منتقد سوءمدیریت موجود در استان ردصلاحیت و از گردونه رقابتهای انتخاباتی خارج شد؛ این نماینده فعلی، پس از قطعی شدن عدم حضورش در انتخابات با صدور بیانیهای از اعلام صریح «عدم حمایت از هیچ کاندیدایی» امتناع کرد و با این کار گمانهزنیها درباره حمایتش از یک کاندیدا را تقویت کرد؛ روز قبل از انتخابات هم اخباری منتشر شد که برخی اعضای شاخص ستاد او و تیم تبلیغاتیاش مشغول فعالیت برای یک نامزد هستند؛ انتشار یک پست در کانال اطلاعرسانی «سالار مرادی» در ساعت 10 و 40 دقیقه روز انتخابات و استفاده از شعار انتخاباتی «نهسرهوتن تا سهرکهوتن» فرشادان، ادعای بیطرفی او در انتخابات را بیاعتبار کرد؛ به زعم این قلم، کسب رأی بالا توسط «سالار مرادی» در برخی نقاط که پایگاه سنتی رأی «فرشادان» بود یکی از دلایل مهم برنده شدن «مرادی» در انتخابات 11 اسفند بود و اگر آن حمایت چراغ خاموش اتفاق نمیافتاد چه بسا «محسن فتحی» به عنوان نفر نخست در دور اول به مجلس میرفت و «سالار مرادی» به همراه «عطاالله احمدی» به دور دوم میرفتند و قرعه نماینده دوم استان به نام «احمدی» میافتاد؛ «فرشادان» چه بخواهد و چه نخواهد ما او را تا چهار سال آینده شریک تصمیمات «سالار مرادی» میدانیم هرچند بسیار بعید است رویکرد «مرادی» در برابر استاندار همان رویکرد «فرشادان» باشد!
«بهزاد رحیمی»، «شیوا قاسمیپور» و «پرویز اوسطی» از نمایندگان مجلس فعلی بودند که در انتخابات یازدهم اسفند به سختی شکست خوردند؛ درباره میزان نزدیکی این سه نماینده بویژه دو نفر نخست به «اسماعیل زارعیکوشا» هم گمان نمیکنم نیازی به تفسیر و توضیحی باشد!
«محسن فتحی» و «علیرضا زندیان» از نمایندگان مجلس فعلی هم که به عنوان برنده انتخابات 11 اسفند معرفی شدهاند حمایت و همراهی خود با استاندار فعلی را نه تنها پنهان نکردهاند بلکه بارها از وی قاطعانه حمایت کردهاند و ادامه این همدلی هم دور از انتظار نیست.
هدف اصلی این مقال تحلیل نتایج انتخابات نیست؛ به هر تقدیر چهار نفر از کسانی که به عنوان برنده انتخابات به مردم معرفی شدهاند در مجلس فعلی نماینده نیستند و شاید کم نباشند کسانی که درباره موضع آنها درباره آینده استاندار فعلی کردستان ابهام داشته باشند همانطور که راقم این سطور هم فردای انتخابات در این باره ابهاماتی داشت و امروز با وصول برخی اخبار، این ابهامات تقریباً برطرف شده است؛ شاید طرح چند سؤال به روشن شدن ذهن مخاطبان این وجیزه هم کمک کند.
اول) آیا کسی یا کسانی از برندگان انتخابات مجلس شورای اسلامی در کردستان پس از اعلام نتایج، به حضور استاندار کردستان شرفیاب شدهاند؟
دوم) اگر پاسخ سؤال اول مثبت است، پذیرفتهشدگان در بارگاه «اسماعیل زارعیکوشا» اگر مردم را محرم میدانند اعلام کنند علاوه بر تشکر از نحوه برگزاری انتخابات چه مطالب دیگری با «کوشا» در میان گذاشتهاند؟
سوم) ایضاً برندگانی که مفتخر به زیارت استاندار شدهاند فکر نمیکنند لازم بود درباره دیدارشان به مردم اطلاعرسانی کنند یا احیاناً فیلم جلسه را منتشر کنند تا برخی ادعاهای مطرح شده قبل از انتخابات نزد مخاطب به این زودی بیاعتبار نشود؟
چهارم) استانداری که کم مانده بازدیدش از ترک یک دیوار در استان را هم تحت پوشش تصاویر هوایی و زمینی انجام دهد چرا برخی دیدارهایش را در سکوت مطلق خبری برگزار کرده است؟! اگر خبر دیدار او با یاورانش در مجلس آینده مهمتر از خبر حضورش در کوچه و خیابان و قهوهخانه است ـ که هست ـ چرا مردم را محرم ماوقع جلسات ندانسته و درباره آن در پایگاه خبری استانداری اطلاعرسانی نکرده است؟
فعلاً میماند یک نکته؛ سایه مشارکت 30 درصدی مردم کردستان در انتخابات اخیر، بر شانههای استاندار ناکارآمد و منتخبان مجلس دوازدهم به شدت سنگینی میکند؛ موضوع آرای باطله همین مشارکت حداقلی هم که داستان خودش را دارد و به وقتش به آن هم خواهیم پرداخت؛ در این شرایط، پنهانکاری درباره جزئیات و حتی کلیات دیدار استاندار و فلان منتخب، مردم بدبین را بدبینتر و همین اعتبار حداقلی برندگان انتخابات را در برابر یک علامت سؤال بزرگ قرار میدهد؛ جناب منتخب! نظراتی که قبل از انتخابات درباره «زارعیکوشا» داشتید را اگر فراموش کردهاید ما به خاطر داریم و در فرصت مناسب برای افکار عمومی بازگو میکنیم.
فرید کریمی