نخستین داستان مثنوی معنوی مولانا جلالالدین محمد بلخی پس از تمثیل نمادین نینامه، حکایت پر رمز و راز کنیزک و پادشاه است و آنچه در این مقال دستمایه شده بخشی از داستان مذکور حول ماجرای چندین طبیب درباری است.
پادشاهی که به قصد شکار به همراه ندیمان و چاکرانش به بیرون شهر رفته در میانه راه کنیزکی زیبارو میبیند و دل بدو میبازد و بر آن میشود که او را به دست آورده و با خود ببرد؛ شاه با بذل مالی هنگفت به مراد دل میرسد اما دیری نپایید که کنیزک بیمار شد و شاه، طبیبان مدعی دربار را نزد خود خواند تا محبوبش را درمان کنند.
طبیبان هر کدام مدعی شدند که با دانش و فن خود کنیزک را مداوا میکنند اما هرچه تقلا و تلاش میکردند و نسخه میپیچیدند حال بیمار وخیمتر میشد.
هرچه کردند از عِلاج و از دوا
گشت رنج افزون و حاجت، ناروا
آن کنیزک از مرض، چون موی شد
چشم شه از اشک خون، چون جوی شد
از قضا سِرکنگَبین صفرا نمود
روغن بادام خشکی میفزود
از هلیله قبض شد، اطلاق رفت
آب، آتش را مدد شد همچو نفت
و چنین بود که سرانجام عجز حکیمان درباری از معالجه کنیزک بر پادشاه ظاهر گشت و الباقی حکایت...
حالا حکایت، ماجرای تورم کردستان، دستورات گاه و بیگاه استاندار دولت سیزدهم برای پایان دادن به وضعیت اسفبار استان در این حوزه و سرانجام، نسخههای منصوبان «اسماعیل زارعیکوشا» برای مهار این غول سرکش است.
دو سال از عمر دولت سیزدهم و بیش از 21 ماه از معرفی رسمی «زارعیکوشا» به عنوان استاندار کردستان توسط این دولت گذشته اما تیم اقتصادی ناکارآمد او هرگز نتوانستند در بهبود وضعیت تورمی استان کمترین نقشآفرینی را داشته باشند؛ شاید همین وضعیت سبب شد تغییراتی در تیم اقتصادی دولت در استان روی دهد اگرچه هنوز آمار و ارقام بر تغییری در وضعیت تورمی استان پس از این تغییرات، گواهی نمیدهد.
مرکز آمار ایران، یکشنبه هفته گذشته شاخص قیمت مصرف کننده ـ مردادماه ١٤٠٢ را متتشر کرد؛ کردستان هم در تورم سالانه، هم در تورم ماهانه و هم در تورم نقطه به نقطه در جمع استانهای صدرنشین جدول تورمی کشور است.
نزدیک به یک هفته از انتشار گزارش گذشته است و با این وجود هیچ مقام دولتی در استان حاضر نشده به مردم بگوید چرا با وجود برگزاری جلسات متعدد و وعدههای بیشمار، کردستان در تورم استان چهارم کشور است؟ هیچ یک از اعضای تیم اقتصادی دولت در کردستان طی هفتهای که گذشت حاضر نشدهاند به افکار عمومی توضیح دهند چرا نرخ تورم سالانه کردستان در مردادماه 6.4 درصد از میانگین نرخ تورم کشور بالاتر بوده است؟
مردم کردستان از بیعملی تیم ناتوان اقتصادی دولت سیزدهم در استان برای ساماندهی به وضعیت تورمی استان نه تنها ناراضی و کلافه که عصبانی هستند؛ هر کاربدستی منکر این ادعاست یک ساعت وقت اختصاص داده و از پشت میز پر زرق و برقش بلند شده و به میان مردم برود.
استاندار کردستان شنیده که از قول مدیرکل تعزیرات حکومتی استان در نشست اخیر با خبرنگاران نقل شده که «وضعیت بازار کردستان آشفته است»؟ تیم اقتصادی دولت در کردستان خبر داد که گویا «حسین رحیمیان» در آن نشست تصریح کرده «اصلاً مشخص نیست متولیان اتاق اصناف و اتحادیهها در استان به ویژه سنندج حضور دارند یا خیر»؟
برای «زارعیکوشا» و تیمش اهمیتی دارد که خبرگزاری دولت از قول مدیرکل تعزیرات حکومتی کردستان به مردم گزارش داده که «از ابتدای امسال تا پایان مرداد، ۲ هزار و ۳۵۴ پرونده تخلف کالا و خدمات در استان تشکیل شده که از این تعداد، تنها ۱۲۰ مورد آن مربوط به گزارش اتاق اصناف و اتحادیههای مربوطه و فقط یک مورد در سنندج بوده که جای شگفتی است»؟
نمایندگان «مطیع الدوله» مردم کردستان در مجلس مشغول چه هستند؟ چرا درباره این وضعیت نابسامان و عملکرد استاندار و تیم اقتصادی دولت در استان زبان در کام گرفتهاند؟ چرا کسی برای ساماندهی این آشفتهبازار به رئیس این دولت و وزرا حتی تذکری هم نمیدهد؟
رسانهچیهای بزککننده رفتار مسئولان اجرایی کردستان شمارش غنائم و کارتهای هدیه هفته دولت را هنوز تمام نکردهاند که برای خالی نماندن عریضه هم که شده کمی از آلام مردم بنویسند؟ مدیرکل حوزه استاندار کردستان که تنویر افکار عمومی را بهانه ارسال جوابیه دست و پا شکسته برای رسانه منتقد میکند نمیخواهد از طریق نانخورهای رسانهای دولت در استان در باب تورم هم «تنویر افکار عمومی» کرده و احیاناً برای درگاه ملی آمار «جوابیه» صادر کند؟
کشتی وعدههای استاندار و اعضای تیم اقتصادی دولت در کردستان برای پایین آوردن تورم استان به گل نشسته و در چنین شرایطی مردمی که بدبین هستند، بدبینتر هم میشوند؛ تقریباً هیچکس پاسخگوی وضعیت تورمی کردستان نیست؛ مردم همچنان شاهد بازی با کلمات از سوی وابستگان به دولت در استان هستند و این بازی بدفرجام نه تورم را کاهش میدهد و نه هیچ دردی از دولت و ملت دوا میکند.
فرید کریمی