درگاه ملی آمار هفته گذشته گزارش «شاخص قیمت مصرف کننده به تفکیک استان – اردیبهشت ١٤٠١» را منتشر کرد؛ اگرچه یک هفته از انتشار گزارش گذشته است با این حال هنوز هیچکدام از مسئولان اجرایی استان که دستگاه تحت امر آنها مسئولیت مستقیم در ارتباط با بازار و نظارت بر تورم دارد در این باره توضیحی به افکار عمومی ارائه نکردهاند.
طبق آنچه در گزارش آمده است، کردستان در تورم ماهانه (اردیبهشت 1401) کالاهای غیرخوراکی و خدمات، هم در حوزه خانوارهای شهری، هم در حوزه خانوارهای روستایی و هم در جمع دو حوزه خانوراهای شهری و روستایی، بدترین وضعیت را در میان همه استانهای کشور دارد.
با بررسی دقیقتر گزارش و نگاهی به شاخص قیمت کالاها و خدمات در گروههای اصلی 12 گانه مشخص میکند که در سه گروه «پوشاک و کفش»، «تفریح و فرهنگ» و «کالاها و خدمات متفرقه»، کردستان وضعیتی به مراتب غیرقابل قبولتر از سایر گروهها دارد به گونهای که در گروه «پوشاک و کفش» تنها در 3 استان و در گروه «تفریح و فرهنگ» هم تنها در 2 استان شاخص قیمت از کردستان بالاتر است؛ در گروه «کالاها و خدمات متفرقه» هم که شامل مواردی چون لوازم آرایشی، طلای ١٨ عیار، خدمات آرایشی شخصی و ... میشود، شاخص قیمت در کردستان از همه استانهای کشور بالاتر است.
بنا بر قضاوت درباره عملکرد هیچ مسئولی نیست اما دلایل به وجود آمدن مشکل هرچه باشد سهم سوءمدیریت و کوتاهی در انجام وظایف نظارتی در حوزه توزیع و عرضه کالا در بازار استان در رقم خوردن این وضعیت غیرقابل کتمان است؛ «قصور در انجام وظایف از سوی ادارات و سازمانهای مسئول» در این حوزه قطعاً نباید از چشم استاندار محترم کردستان پنهان بماند.
نکته دیگری هم که در گزارش مرکز آمار ایران مشهود است بالاتر بودن تورم ماهانه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» در کردستان نسبت به میانگین کشوری است و این در حالی است که استاندار کردستان هفتم اسفندماه 1400 در بیست و هشتمین جلسه کارگروه تنظیم بازار استان یکی از مشکلات استان را بالا بودن نرخ تورم آن نسبت به میانگین کشوری اعلام و به مدیران کردستان دستور داده بود بالا بودن نرخ تورم استان نسبت به میانگین کشوری را آسیبشناسی کنند.
اسماعیل زارعیکوشا، خوشبختانه در همان جلسه گوشزد کرده بود که به گزارشها و آمار و ارقام مربوط به قیمت کالاها که توسط مدیران ارائه میشود اکتفا نخواهد کرد و شخصاً موضوع را پیگیری خواهد کرد.
گزارش تازه مرکز آمار ایران که یک گزارش کارشناسی قابل استناد است حتماً واقعیتها را بهدور از اغراض مختلف برای استاندار کردستان روشنتر خواهد کرد و این دست گزارشها به زارعیکوشا کمک خواهد کرد که درباره عملکرد مدیران منصوبش، آسانتر به قضاوت بنشیند.
آنچه آمد تحلیلی مجمل از یک گزارش اقتصادی منتشره از سوی مرجعی ذیصلاح بود، میماند مردم و انتظاراتشان از نمایندگانشان در مجلس؛ 6 نماینده مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی چرا درباره وضعیت تورم در استان زبان در کام گرفتهاند؟ حضرات فکر نمیکنند لازم باشد برای کمک به استاندار و معدود مدیران همدل با زارعیکوشا در مسیر عبور از بحران تورمی در کردستان وارد عمل شوند؟
فرید کریمی