یکم) «اگرچه شخصاً کوچکترین اعمال نظر یا دخالتی در دعوت اصحاب رسانه به جلسه یادشده نکردهام اما به عنوان خادم حوزه فرهنگ وظیفه خود دانسته که از همه کسانی که ذیحق بوده و به جلسه دعوت نشده بودند، صمیمانه عذرخواهی کنم»؛ «طبق آنچه به ما منعکس شده، لیستی شامل اسامی 138 نفر به عنوان خبرنگار، از طرف خانه مطبوعات به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تحویل داده شده و امور رسانه و روابطعمومی هم بدون هیچ دخل و تصرفی و بر طبق همان لیست، دعوت به مراسم گرامیداشت روز خبرنگار را انجام داده است و اگر فرد ذیحقی به جلسه دعوت نشده نباید خطا را متوجه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یا همکاران ما بداند چه بسا افرادی هم دعوت شده بودند که حقشان نبود».
این جملات را «علیاصغر دریایی»، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان روز گذشته و ضمن اشاره به برگزاری مراسم اخیر گرامیداشت روز خبرنگار در استانداری و عدم دعوت برخی خبرنگاران و روزنامهنگاران به جلسه یادشده و انتقادهای مطرح شده در این حوزه، بر زبان آورده است.
اهمیت سخنان مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان در نگاه اول از آن جهت است که عذرخواهی و دلجویی از کسانی که حقی از آنها ضایع شده به دلیل عدم تمایل کاربدستان به پذیرش خطا یا اشتباه در سپهر سیاسی کشور ما چندان جایی ندارد!
اما در تعالیم دین مبین اسلام، از «عذرخواهی کردن» در زمره کرامات والای انسانی یاد شده است و در جامعه اسلامی هم هر اقدامی که «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاقِ» را به اذهان متبادر کرده باشد مورد تقدیر و ستایش قرار گرفته است.
در هیچ کجای تاریخ اسلام سراغ نداریم که پیامبر مهر و رحمت(ص) در پاسخ به مخالفان خود تندخویی کرده باشند چرا که خداوند سبحان در قرآن کریم بندگانش را به سنجیده گفتن توصیه فرموده است؛ «تَقُولُواْ قَوْلاً مَّعْرُوفاً»؛ «وَقُولُواْ لَهُمْ قَوْلاً مَّعْرُوفاً»؛ «وَقُولُواْ لِلنَّاسِ حُسْناً»؛ «قَوْلاً کرِیماً»؛ «وَقُل لِّعِبَادِی یقُولُواْ الَّتِی هِی أَحْسَنُ»؛ «وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِی أَحْسَنُ».
برخورد همراه با سعهصدر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان با منتقد، در زمانهای که به قول فردوسی بیش از هر زمان دیگری به «سخن گفتن خوب و آوای نرم» نیاز داریم، بیش از هرچیز روشنکننده ماهیت درونی «دریایی» و میزان پایبندیاش به حُسن گفتار بود.
فعل و قول آمد گواهان ضمیر
زین دو بر باطن تو استدلال گیر
دوم) راقم این سطور کسی است که بعد از برگزاری مراسم روز خبرنگار در سنندج، در وجیزهای به بهانه اظهارات استاندار کردستان در گرامیداشت روز خبرنگار و با عنوان «
باغبانا ز خزان بیخبرت میبینم...» به تندی از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی انتقاد کرد؛ به چه دلیل؟! تداوم رویه ناصوابی که در دولت سابق بر قلم منتقد در کردستان گذشت؛ اما چرا نوک پیکان نقد، در مطلع کلام، به خطا ولی ناخواسته متوجه مدیرکل فرهنگ ارشاد شد؟ بخوانید.
طبق آنچه برخی دوستان نقل کردند، چند روز قبل از برگزاری مراسم روز خبرنگار، استاندار کردستان، متولی برگزاری مراسم را اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تعیین کرده و پیامک دعوت به جلسه هم از سوی روابط عمومی آن اداره کل ارسال شده بود؛ در ظاهر قضیه دلیلی وجود نداشت که کسی مسئولیت دعوت به جلسه یادشده را متوجه جایی غیر از اداره کل فرهنگ و ارشاد بداند اما حال گویا به دلیل یا دلایلی که مشخص نشده اسامی را «خانه مطبوعات» ارائه کرده و دعوت هم بر اساس آن اسامی انجام شده است.
نگارنده عضو خانه مطبوعات نیست و نمیخواهد باشد و به همین دلیل ساده هم تمایلی به سخن گفتن درباره آنچه دولت سابق در کردستان بر سر آن مجموعه آورد ندارد، مگر اینکه خانه، راه این چند سال را برود و آنوقت چارهای جز شرح برخی واقعیات تلخ
نمیماند! همین بس که یادآوری کنیم خانهای که نماینده همه اصحاب رسانه کردستان نبوده و نیست طبیعتاً نباید و نمیتواند برای همه آنها تصمیمگیری کند ولو اینکه این تصمیمگیری در لبیک به دعوت دولتمردان باشد.
تلقین و درس اهل نظر یک اشارت است
گفتم کنایتی و مکرر نمیکنم
طی طریق بر سبیل خطا جایی و زمانی باید متوقف شود اگرنه کسی که مرتکب خطا میشود باید منتظر عقوبت باشد؛ خطبه 16 نهجالبلاغه را مرور کنیم و با گوش جان از قول مولای متقیان بشنویم: «أَلَا وَ إِنَّ الْخَطَایا خَیلٌ شُمُسٌ حُمِلَ عَلَیهَا أَهْلُهَا وَ خُلِعَتْ لُجُمُهَا فَتَقَحَّمَتْ بِهِمْ فِی النَّار»(بدانید که خطاکاریها همانند توسنان چموش و سرکشاند که خطاکاران را بر آنها سوار کردهاند، آن اسبان لجام گسیخته به ناگاه مىتازند و سواران خود را به آتش دوزخ سرنگون مىکنند).
میماند غرض اصلی از نگارش این سطور؛ میگویند اطلاعات غیردقیق به بستن ناصحیح معادلات، تصمیم خطا و اقدام ناصواب منجر میشود؛ صاحب این قلم در نوشتاری مرتبط با مراسم روز خبرنگار و به دلیل دریافت اطلاعات غیردقیق، ناخواسته و صد البته بهخطا مرتکب جفا در حق مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان شده است!
همانگونه که به قلم زدن با حریت و جسارت توصیه شدهام، آموختهام که شهامت اعتراف به اشتباه را در خود زنده نگه دارم بنابراین لازم میدانم با تقریر این کلمات و با وجود نقدهایی که به عملکرد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان دارم از وی پوزش خواسته و طلب حلالیت کنم.
رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَکفِّرْ عَنَّا سَیئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الأبْرَارِ
فرید کریمی